Gamle bunkere i Drøbak bringer fare

Artikkel1
Oppdagelseslystne ungdommer og interesserte har lenge utforsket bunkerne i Drøbak, men hvor forsvarlig er det å besøke dem?
Populære mål for folk som liker å utforske forlatte steder er alt fra forlatte sykehus til bunkere fra andre verdenskrig. På Kopås i Drøbak befinner det seg flere av disse bunkerne. De er fredet, men har gått igjennom flere runder med hærverk og fester som har gjort stor skade. Det har også rast sammen flere steder inne, som gjør det farlig å bryte seg inn for å se. Bunkerne skal opprinnelig være stengt av for besøkende innendørs. Det har derfor nylig blitt byttet ut dører og vinduer for å hindre flere uønskede besøk inne i bunkerne. Til tross for tiltakene er opptil flere dører blitt brutt opp igjen. Rommene er fulle av vann og det følger med en viss rasfare. Flere av gangene inne i bunkerne er blokkert av steiner som har rast fra taket. Det ligger også mye gammelt som har rustet rundt omkring inne i bunkerne som gjør at er enkelt å snuble. Dette skaper en fare for barn, ungdommer eller Urban Exploring interesserte som leker eller oppholder seg på området. Bunkerne ligger lett tilgjengelig tett inntil bolig-områder.
Gammel dør sammenlignet med ny. Foto: Henrik Kronborg

Gammel dør sammenlignet med ny. Foto: Henrik Kronborg

Hovedmålet bak Urban Exploring er å utforske og dokumentere gamle steder som enten er glemt eller gjemt. Bildene blir delt på blogger og nettforum. De mest kjente utforskerne lever etter mottoet «Take only photographs, leave nothing but footprints». Dette er for å la andre med-utforskere oppleve stedet på samme måte som de selv gjorde.  
Urban Exploring handler om å utforske skjulte eller forlatte steder som anlegg og tuneller. Mange interesserer seg også for historien bak stedet de besøker og dokumenterer enten for sin egen skyld eller for å dele med andre.